23 Oct, 18h
PHPSrbija Meetup #33
Author
KC Grad
PHPSrbija Meetup #33
Prijavi se

Zdravo svete, 

Posle malo duže letnje pauze evo nas opet. Novi meetup, tačnije sad već trideset treći po redu, zakazan je za 23. Oktobar u 18h. Na starom mestu u prostorijama KC Grad-a, Braće Krsmanović 4 u Beogradu. Predavanja će trajati oko jednog sata, nakon toga delimo vredne nagrade i naravno nastavljamo druženje uz pivo ili neko drugo piće :)

Molimo vas da dođete ranije, oko 17:30h.

----------------------------------------------------------------------------------

Agenda:
Prvo predavanje - Kako da Agilna metodologija bude agilna.
Drugo predavanje - Konkurentnost i nivoi izolacije u transakcijama.
----------------------------------------------------------------------------------

Prvo predavanje:
Metodologija u razvoju softwera vrlo često odvaja uspešnu realizaciju projekta od neuspešne. Odabir prave metodologije je ključan korak u razvoju softvera i informacionih sistema. Nažalost, odabir metodologije se uglavnom zasniva na kopiranju drugih ili preuzimanja metodologije sa predhodnih projekata. Adekvatan odabir metodologije trebalo bi da se desi na osnovu potreba projekata, klijenata, raspoloživih resursa i kulture u okviru tima. Odabir prave metodologije ne treba da se prepusti slučaju. Tokom ovog predavanja saznaćete kako smo u KupujemProdajem prvo vagali i analizirali, a zatim i pronašli pravu metodologiju za nas i naš proizvod.

Predavač: Mateja Opačić
Mateja Opačić se bavi razvojem softvera i informacionih sistema preko 20 godina. U svojoj karijeri prošao je kroz sve developerske poslove - od početnika, preko Senior developera i Techincal Lead-a, do System Architect-e. Osim developerskih poslova, u okviru razvoja softvera i informacionih sistema radio je i kao Project Manager i Product Manager. Trenutno je Product Manager u kompaniji KupujemProdajem. Poslednje dve decenije angažuje se i u oblasti edukacije, i to mahom budućih developera, studenata i ostalih zainteresovanih za tehnologiju. Poslednjih 10 godina mentor je mladim budućim naučnicima u Regionalnom Centru za Talentovanu decu Beograd II. Iza sebe ima veliki broj nacionalnih i internacionalnih nagrada i priznanja.
-----------------------------------------------------------------------------------

Drugo predavanje:
Relacioni ACID kompatibilni sistemi za upravljanje bazom podataka (DBMS) u višekorisničkom višenitnom okruženju su najčešće usko grlo u jednom softverskom sistemu. Upravo takvo okruženje, koje se često oglašava kao prednost, je i glavni uzrok problema sa performansama u radu sa pomenutim sistemom.

Predavanje se bavi teorijskim aspektom transakcija, objašnjava njihov način rada, implementirane algoritme u fundamentalnim modulima DBMS-a (kao što su transakcioni log, planer upita, i sl). Nakon osvrta na osnovne pojmove i delove DBMS-a u vezi sa transakcijama, predavanje se posebno fokusira na nivoe izolacije, objašnjavajući način rada, kao i posledice koje proizilaze iz korišćenja istih.

Tema je namenjena softverskim inženjerima (bez obzira na programski jezik) koji se služe bazama podataka. Nakon predavanja očekuje se da slušalac razume problem konkurentnosti u sistemima za upravljanje bazom podataka i da uspešno koristi različite nivoe izolacije u transakcijama sve sa ciljem uvećanja performansi DBMS-a kojim se služi.

Predavač: Nikola Svitlica
Nikola Svitlica (a.k.a TheCelavi) radi kao nezaposlen programer više od 16 godina, fokusirajući se najviše na Internet programiranje koristeći, pre svega, JavaScript i PHP. Kroz “kraće radne ekskurzije” u marketingu, bankarstvu i novinarstvu, upoznao je, pored inžinjerskog, i ekonomski aspekt poslovanja, što mu je omogućilo da govori tečno čak dva jezika, jezik programera i jezik menadžera/klijenata, dok je tokom 14 godina provedenih u visokoškolskim ustanovama naučio da sklopi i po koju složenu rečenicu na akademskom jeziku. Živi, (ne)radi i studira u Beogradu.
-----------------------------------------------------------------------------------

KupujemProdajem, partner oktobarskog meetup-a

Sa 67 miliona objavljenih oglasa do sada, preko milion novih oglasa mesečno i preko 2 miliona aktivnih oglasa u svakom trenutku, KupujemProdajem je kičma on-line trgovine u Srbiji i jedan od najvećih portala u Jugoistočnoj Evropi.

-----------------------------------------------------------------------------------
Vidimo se :) 

 

Predavanja
Video snimke predavanja možete pogledati na na PHP Srbija YouTube kanalu, playlist-a “PHPSrbija Meetups”:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLfGr5rAHwhIIcDuwhx7vkeKFEblHsfCQe

 

Budi aktivan deo zajednice
Kažu da je glavna osobina dobrog programera, deljenje znanja sa kolegama. Ukoliko želiš da pričaš na PHP Srbija meetup-u dovoljno je da se prijaviš na mail [email protected] i mi ćemo te kontaktirati.
Takođe na isti mejl možete da nam pišete ukoliko vas zanima da nam pomognete kao sponzor.

  • User image
    PHP Srbija Organizer, Event Host
Dolazi 0 programera :)