30 Oct, 18h
Laravel Meetup #13
Author
StartIt Center Beograd
13th Artisan
Prijavi se

Laravel Meetup #13 - 13th Artisan

Nova sezona počinje! Laravel ekipa organizuje novo okupljanje Laravel zajednice u utorak 30.10.2018. godine u 18h u Startit Centru Beograd, ulica Savska 5, Beograd.

Dođite da uz dobro pivo i dobra predavanja upoznate Laravel PHP-ovce, čujete na čemu oni trenutno rade i koje su to dobre prakse koje praktikuju.

Posebno hvala kompanijama Pirate Technologies (piratetech.rs) i Degordian (degordian.com) što su nam finansijski pomogli da što bolje organizujemo ovaj laravel meetup.


Razvoj efikasnih API servisa - Laravel i GraphQL 

Sa najnovijom generacijom pametnih tehnologija, sve više i više uredjaja ima potrebu za podacima neophodnim za njihovu osnovnu funkcionalnost. Pametni satovi, frižideri, garažna vrata su samo neki od njih.
Razvoj i održavanje API backend aplikacije za usluživanje nekoliko generacija uređaja i njihovih specifičnih potreba postalo je veoma teško i skupo.

GraphQL pruža alternativu i promenu u paradigmi izmeštanjem odgovornosti za strukturu podataka u API pozivima ka samom klijentu. Ovo obezbedjuje optimizaciju u prenosu podataka isključujući nepotrebne podatke i u isto vreme, smanjuje kompleksnost API poziva i metoda što ujedno ubrzava i olakšava održavanje istih.

(Pedja Jevtić)

Pedja je IT zaljubljenik, programer, Agile trener, preduzetnik.Ima bogato iskustvo u Web i Mobile dizajnu, razvoju web i mobilnih aplikacija kao full stack developer PHP, MySQL/MongoDB, JS, ObjC / Swift).
Uz programiranje, vodio inženjerske timove kao SCRUM master i obučavao pojedince i timove za Agile metode razvoja softvera. Kao predavač je radio na obukama za različite tehnologije od JavaScript-a, PHP-a do iOS Development-a.


Kreiranje Laravel RESTful API-ja pomoću Photon CMS sistema 

Prilikom razvoja mobilnih ili single-page aplikacija razvoj API-ja koji ih pokreće i admin panela pomoću koga klijent upravlja podacima predstavlja veliko opterećenje za budžet projekta. Tokom Live coding sesije prikazaću kako je uz pomoć Photon CMS izuzetno lako kreirati jednostavne i napredne API strukture.

(Tihomir Opačić)

Tihomir je senior web developer koji vodi kompanije Photon CMS Inc. i Orange Hill Development doo. Jedan je od voditelja IT Serbia Podcasta i voditelj CMS Podcasta.


 

Prethodna predavanja


Video snimke prethodnih predavanja možete pogledati na na PHP Srbija YouTube kanalu, playlist-a “Laravel Serbia Meetups”:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLfGr5rAHwhIIcDuwhx7vkeKFEblHsfCQe

 

Budi aktivan deo zajednice


Kažu da je glavna osobina dobrog programera, deljenje znanja sa kolegama. Ukoliko želiš da pričaš na Laravel meetup-u dovoljno je da se prijaviš na mail [email protected] i mi ćemo te kontaktirati.

  • User image
    PHP Srbija Organizer, Event Host
Dolazi 0 programera :)