28 Jun, 18h
Laravel Meetup #12
Author
StartIt Center Novi Sad
Artisan Events
Prijavi se

Laravel Meetup #12 - Artisan Events

Laravel ekipa organizuje drugo novosadsko okupljanje Laravel zajednice u četvrtak 28.06.2018. godine u 18h u Startit Centar Novi Sad, Miroslava Antića 2, Novi Sad, Serbia

Dođite da uz dobro pivo i dobra predavanja upoznate Laravel PHP-ovce, čujete na čemu oni trenutno rade i koje su to dobre prakse koje praktikuju.

Posebno hvala kompanijama Content Insights (contentinsights.com) i Pirate Technologies (piratetech.rs) što su nam finansijski pomogli da što bolje organizujemo ovaj laravel meetup.

========================================================


Događaji u relanom vremenu i Laravel Echo (Nikola Knežević)

Svakim danom je sve više proizvoda dizajniranih na način da budu konstantno povezani na internet. WebSocket je tehnologija koja je omogućila ovu revoluciju. Polako zamenjuje stare klijent-server tehnologije, podržana od strane svih današnjih web pretraživača, ali još uvek nova tehnologija koja se konstantno razvija.

Proći ćemo kroz proces konfiguracije Laravel aplikacije za komunikaciju u realnom vremenu pomoću Pusher servisa, kao i pomoću sopstvenog servera. Odraditi isto na klijentskoj strani, a zatim napraviti jednostavnu aplikaciju kroz koju ćemo analizirati osnove komunikacije u realnom vremenu.

Nikola Knežević je sa 11 napisao prvu aplikaciju, a posle prve odmah i drugu. Tehnički direktor, programer, mentor i još po nešto u Decem razvojnom studiju. Opsesivan prema rešavanju programskih problema. Razmenjuje znanje kad god se ukaže prilika. U slobodno vreme čita knjige i svira gitaru.

========================================================


Docker za localhost development (Milan Urukalo)

Kad je u pitanju razvoj softvera vec duže vreme se koristi izgovor "Radi na mom računaru". Ovim predavanjem ću uz pomoć Docker-a pokušati da iskorenim taj stari običaj koji je nastao u vreme LAMP/XAMP/WAMP okruženja, a održao se i u vremenu virtualnih mašina i Vagrant-a. Saznaćemo šta su to Docker container-i, kako se kreiraju iz image-a. Videti kako je lako podići lokalno dev okruženje, jednostavno menjati ga, kao i testirati našu aplikaciju u različitim uslovima..

Milan Urukalo je software developer, fokusiran na PHP, backend web servise i devops taskove. Sa više od 10 godina u PHP svetu i dalje učim nove stvari i sa zadovoljstvom delim stečeno znanje. Programiranje za mene nije samo pisanje koda, već i način razmišljanja.

========================================================

Prethodna predavanja
Video snimke prethodnih predavanja možete pogledati na na PHP Srbija YouTube kanalu, playlist-a “Laravel Serbia Meetups”:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLfGr5rAHwhIIcDuwhx7vkeKFEblHsfCQe

Budi aktivan deo zajednice
Kažu da je glavna osobina dobrog programera, deljenje znanja sa kolegama. Ukoliko želiš da pričaš na Laravel meetup-u dovoljno je da se prijaviš na mail [email protected] i mi ćemo te kontaktirati.

  • User image
    PHP Srbija Organizer, Event Host
Dolazi 0 programera :)