29 Nov, 18h
Laravel Meetup #14
Author
StartIt Center Novi Sad
Artisan November
Prijavi se

Laravel Meetup #14 - Artisan November

Laravel ekipa organizuje novosadsko okupljanje Laravel zajednice u četvrtak 29.11.2018. godine u 18h u Startit Centar Novi Sad, Miroslava Antića 2.

Dođite da uz dobro pivo i dobra predavanja upoznate Laravel PHP-ovce, čujete na čemu oni trenutno rade i koje su to dobre prakse koje praktikuju.

Molimo vas da dođete ranije malo ranije i ne zaboravite da uradite RSVP, jer kao i uvek delimo poklone!

Posebno hvala kompaniji Pirate Technologies (piratetech.rs) što su nam finansijski pomogli da što bolje organizujemo ovaj Laravel meetup.

========================================================
Konkurentnost i nivoi izolacije u transakcijama (Nikola Svitlica)

Relacioni ACID kompatibilni sistemi za upravljanje bazom podataka (DBMS) u višekorisničkom višenitnom okruženju su najčešće usko grlo u jednom softverskom sistemu. Upravo takvo okruženje, koje se često oglašava kao prednost, je i glavni uzrok problema sa performansama u radu sa pomenutim sistemom.

Predavanje se bavi teorijskim aspektom transakcija, objašnjava njihov način rada, implementirane algoritme u fundamentalnim modulima DBMS-a (kao što su transakcioni log, planer upita, i sl). Nakon osvrta na osnovne pojmove i delove DBMS-a u vezi sa transakcijama, predavanje se posebno fokusira na nivoe izolacije, objašnjavajući način rada, kao i posledice koje proizilaze iz korišćenja istih.


Nikola Svitlica (a.k.a TheCelavi) radi kao nezaposlen programer više od 16 godina, fokusirajući se najviše na Internet programiranje koristeći, pre svega, JavaScript i PHP. Kroz “kraće radne ekskurzije” u marketingu, bankarstvu i novinarstvu, upoznao je, pored inžinjerskog, i ekonomski aspekt poslovanja, što mu je omogućilo da govori tečno čak dva jezika, jezik programera i jezik menadžera/klijenata, dok je tokom 14 godina provedenih u visokoškolskim ustanovama naučio da sklopi i po koju složenu rečenicu na akademskom jeziku. Živi, (ne)radi i studira u Beogradu.

========================================================
Kreiranje Laravel RESTful API-ja pomoću Photon CMS sistema (Tihomir Opačić)

Prilikom razvoja mobilnih ili single-page aplikacija razvoj API-ja koji ih pokreće i admin panela pomoću koga klijent upravlja podacima predstavlja veliko opterećenje za budžet projekta. Tokom Live coding sesije prikazaću kako je uz pomoć Photon CMS izuzetno lako kreirati jednostavne i napredne API strukture.


Tihomir je senior web developer koji vodi kompanije Photon CMS Inc. i Orange Hill Development doo. Jedan je od voditelja IT Serbia Podcasta i voditelj CMS Podcasta.

========================================================

Prethodna predavanja
Video snimke prethodnih predavanja možete pogledati na na PHP Srbija YouTube kanalu, playlist-a “Laravel Serbia Meetups”:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLfGr5rAHwhIIcDuwhx7vkeKFEblHsfCQe

Budi aktivan deo zajednice
Kažu da je glavna osobina dobrog programera, deljenje znanja sa kolegama. Ukoliko želiš da pričaš na Laravel meetup-u dovoljno je da se prijaviš na mail [email protected] i mi ćemo te kontaktirati.

  • User image
    PHP Srbija Organizer, Event Host
Dolazi 0 programera :)