28 Dec, 18h
Laravel Meetup #8
Author
StartIt Center Beograd
Benchmark Artisans
Prijavi se

Laravel Meetup #8 - Benchmark Artisans


Laravel ekipa organizuje prvo zimsko okupljanje Laravel zajednice u četvrtak 28.12.2017. godine u 18h u StartIt Centru, Savska 5, Beograd.


Dođite da uz dobro pivo i dobra predavanja upoznate lokalne Laravel PHP-ovce, čujete na čemu oni trenutno rade i koje su to dobre prakse koje praktikuju.


Posebno hvala kompanijama Pirate Technologies ( http://www.piratetech.rs/ ) i HelloWorld ( https://www.helloworld.rs/ ) što su nam finansijski pomogli da što bolje organizujemo ovaj meetup

Laracon Online, koji se održava u februaru 2018., poklanja dve karte našim predavačima.

 Kako izolovati domen od framework-a


Domen (biznis procesi) i okruzenje u kojem ga implementiramo predstavljaju dvije cjeline, koje bi u idealnim uslovima trebalo da funkcionisu nezavisno i dovoljno fleksibilno, tako da je moguce bilo koju od ovih strana bezbolno zamijeniti ili unaprijediti.

U praksi se cesto desava da su domen i okruzenje (frejmvork) zapetljani u mrezu medjusobnih odnosa, tako da se jasna granica gotovo ne razaznaje - sto dovodi do povecanja kompleksnosti projekta, kasnjenja u isporuci, frustracija na vise  strana i sto je najvaznije - do koda koji ne izrazava svoj cilj, a to je implementacija klijentovog biznis modela.

Miroslav Trninic ce na ovom meetupu da predstavi nekoliko paterna koji mogu da u velikoj mjeri sprijece, olaksaju i ublaze navedene simptome. U prvom redu ce biti rijeci o izolaciji modela iz postojeceg okruzenja i vaznosti razmisljanja o domenu izvan konteksta frejmvorka.

Svi primjeri koda ce biti prikazani u Laravel frejmvorku, tako da je za pracenje izlaganja neophodno osnovno poznavanje Laravela,  i medium/senior iskustvo u izradi web aplikacija.

 

Miroslav Trninić

Miroslav Trninic je senior web developer, konsultant i Domain Driven Design praktikant.

Sa preko 13 godina developerskog iskustva ucestvovao je u izradi velikog broja web aplikacija na raznim pozicijama - od front-enda do bekenda i serverskih rijesenja; kao developer, konsultant i kao vodja tima. Prije toga, iza sebe ima 10 godina menadzerskog staza kao direktor kompanije iz oblasti prehrambene industrije; gdje je stekao iskustvo i znanje o rjesavanju “real life” problema (koji nisu vezani za tehnologiju).

Laravel koristi od 2012. Posjetio je nekoliko LaraconEU i DDDEurope konferencija. Od 2014 u svom radu aktivno primjenjuje Domain Driven Design i BPMN (Business Process Modeling) principe.


Kako da pisanje API dokumentacije postane zanimljivo programerima

Šta se desi kada neko pomene programeru pisanje dokumentacije? Ili da budem precizniji - šta se desi kada neko pomene pisanje dokumentacije bilo kom inženjeru? Pisanje je bi trebalo da predstavlja ključnu veštinu svakog inženjera ali iz nekog razloga je izbegavamo sve vreme. Napredujući u karijeri (prihvatajući više odgovornosti, vodeći timove...) ispred nas se stavljaju veća očekivanja u smislu veštine a samo pisanje dokumentacije postaje neizbežno. Koristeći usmenu komunikaciju svakodnevno smo na neki način povezani sa drugim ljudima. U doba geografski raštrkanih timova, rada na daljinu, mikroservisa i raznoraznih API-ja programeri su primorani na pisanu komunikaciju. Dakle pisanje postaje ne samo  poželjna nego neophodna veština. To ne umanjuje činjenicu da programeri i dalje ne vole da pišu. Kako promeniti tu situaciju? Šta ako počnemo da tretiramo pisanje dokumentacije kao i samo programiranje i da tome damo neki smisao iz našeg programerskog ugla? Hajde da to pokušamo da uradimo - učinimo ovaj proces zanimljivim, struktuiranim i testabilnim. Fokus predavanja će biti na pisanju API dokumentacije.


Milan Popović

Milan Popović je PHP Developer, član Udruženja PHP Srbija, koorganizator PHP Srbija konferencije i Laravel Belgrade meetup-a. Voli da se bavi izučavanjem OOP-a, dizajn paterna i veliki je zagovornik TDD-a kao tehnike u razvoju softvera. Voli da uči i da deli svoje znanje i iskustvo sa kolegama.

 Prethodna predavanja

Video snimke prethodnih predavanja možete pogledati na na PHP Srbija YouTube kanalu, playlist-a “Laravel Belgrade Meetups”:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLfGr5rAHwhIIcDuwhx7vkeKFEblHsfCQe


Budi aktivan deo zajednice

Kažu da je glavna osobina dobrog programera, deljenje znanja sa kolegama.
Ukoliko želiš da pričaš na Laravel meetup-u dovoljno je da se prijaviš na mail [email protected] i mi ćemo te kontaktirati.

  • User image
    PHP Srbija Organizer, Event Host
Dolazi 0 programera :)