15 Nov, 18h
PHPSrbija Meetup #17
Author
KC Grad
Razmišljati po šablonu & The road to become a junior developer
Prijavi se

Zdravo svete #17


Prošli mesec smo imali jedan od najposećenijih Meetup-a od kad postojimo, isporbali smo novi prostor, dobili neke super komentare i odlučili da isto ponovimo, a možda i postavimo neke nove rekorde. :) 

Kao i uvek treći utorak, ovaj mesec - 15. 11. 2016., družimo se u KC gradu.

Molimo vas da dođete ranije oko 17:30h i ne zaboravite da uradite RSVP, jer kao i uvek delimo poklone!

Posebno hvala kompaniji Quantox Technology, koja je sponzorisala PHPSrbija Meetup #17.


Razmišljati po šablonu

Nikola Svitlica


Softverski šabloni (Software Design Patterns - eng.) su samo jedan od intelektualnih alata, koji mogu pomoći razvoju softvera kroz uvećanje kvaliteta implementiranih rešenja, kao i samog koda, čineći ga robusnijim i otpornijim na promene. Naravno, kao i svaki alat, tako se i ovaj može koristiti pogrešno i pri tome naneti štetu projektu.
Predavanje “Razmišljati po šablonu” se bavi problematikom i poteškoćama uočavanja softverskih šablona u okviru izrade softvera, motivima i koristima da se te poteškoće prevaziđu, kroz kratak pregled često upotrebljavanih šablona i praktične primere implementacije u PHP-u. Predavanje se osvrće takođe i na tzv. “anti-šablone”, kao i druge srodne softverske paradigme blisko vezane programskom jeziku PHP, kao što je AOP (aspektno orijentisano programiranje) i funkcionalno programiranje. Naravno, razmatraju se i kritike date softverskim šablonima. 
Za one koji se prvi put susreću sa navedenom tematikom, ili im je tematika nedovoljno jasna, cilj predavanja je da im obezbedi dodatna pojašnjenja i smer daljeg samostalnog istraživanja. Za one koji vladaju materijom, ovo je idealna prilika da se podsete nekih detalja i prodiskutuju sa ostalima o iskustvima u praksi.


Predavač: 

Nikola Svitlica (a.k.a TheCelavi) radi kao nezaposlen programer više od 16 godina, fokusirajući se najviše na Internet programiranje koristeći, pre svega, JavaScript i PHP. Kroz “kraće radne ekskurzije” u marketingu, bankarstvu i novinarstvu, upoznao je, pored inžinjerskog, i ekonomski aspekt poslovanja, što mu je omogućilo da govori tečno čak dva jezika, jezik programera i jezik menadžera/klijenata, dok je tokom 14 godina provedenih u visokoškolskim ustanovama naučio da sklopi i po koju složenu rečenicu na akademskom jeziku. Živi, (ne)radi i studira u Beogradu.


Beginner talk: The road to become a junior developer

Vladimir Živadinović

It is a very popular theme, become a developer and earn big $$$, or big €€€ in the case of Serbia. It’s easy right? They said so on TV, so it must be true! Well, it might not be so simple like taking a course for a few months and reading a book or two. It helps, though. As someone who is in constant contact with developers, and as someone mentoring (well, guiding would be more accurate) a future developer, I am going to share with you some wisdom and experience on how to reach the level of a “junior”. I’ll try to declutter the forest so you can see the individual trees. These trees are learning resources to use (and not use) as a beginner, resources to use later, technologies, tools and methods.

Predavač: 

I’m the operations manager at Pirate Technologies, with the primary concerned that it runs like a well-oiled machinery.
Previously I worked as a project manager for the EU funded IPA projects at the Central Financing and Contracting Unit at the Ministry of Finance, with the primary focus on IT-related contracts. 
I make it a habit not to be the part of the “mass” mentality and consider myself a critical thinker, and I like to question just about anything. 
A jack of all trades, both my education and career cover technical and non-technical fields.

 • User image
  PHP Srbija Organizer, Event Host
 • User image
  Jasna Žarković
 • User image
  Dredonja
 • User image
  Davor Topalic
 • User image
  Dojcinovic Milos
 • User image
  Igor Jerosimić
 • User image
  Marko Kukanjac
 • User image
  Veljko Vex Petrovic
 • User image
  TheCelavi
 • User image
  Vladimir Zivadinovic
 • User image
  Marko Arsić
Dolazi 169 programera :)