28 Dec, 18h
PHPSrbija Meetup #40
Author
KC Grad
PHPSrbija Meetup #40
Prijavi se

Zdravo PHP svete, 

Posle malo duže pauze evo nas opet. Novi meetup, tačnije jubilarni četrdeseti po redu, zakazan je za 28. Decembar 2021. u 18h. Na omiljenom mestu u prostorijama KC Grad-a, Braće Krsmanović 4 u Beogradu. Predavanja će trajati malo više od jednog sata, nakon toga nastavljamo druženje uz pivo ili neko drugo piće :)

Posebno hvala kompaniji Levi9 IT koja nam je pomogla u organizaciji ovog meetupa, razlog 786: Mi ulazemo u našu zajednicu

Molimo vas da dođete ranije, oko 17:30h.

----------------------------------------------------------------------------------

Agenda:
18:00 - 18:30 Razvoj modernih API-a korišćenjem API Platform frejmvorka – Mihailo Joksimović
18:45 - 19:15 Nema ničega nevinog u Virdžiniji? – Nikola Svitlica
----------------------------------------------------------------------------------

Predavanja:

Razvoj modernih API-a korišćenjem API Platform frejmvorka

REST, GraphQL, JSON:API, JSON-LD, HAL, OpenAPI, Swagger, ... šta uopšte znači “razvoj modernog API-a”? I kako se snaći u moru tehnologija i standarda? Tačan odgovor je - ne treba da razmišljate o tome. Uopšte. Tehnologija i frejmvorci upravo služe da nam omoguće taj luksuz.
API Platform je jedan od takvih frejmvorka. Razvijen na plećima divova, vrlo strogih ideala, a opet izuzetno prilagodljiv. Neretko nazivan jednom od najboljih platformi za razvoj API-eva, pridružite nam se na ovom predavanju gde ćemo naučiti više o razvoju modernih aplikacija sa API Platformom.

Mihailo Joksimović


Arhitekta Softvera iz ljubavi, menadžer Inzinjera iz puke slučajnosti, REBT posetilac jer nije znao kako drugačije da se nosi sa svim tim. Preko trinaest godina u industriji mu je dalo nekoliko tema koje može i želi da podeli sa ljudima.

-----------------------------------------------------------------------------------

Nema ničega nevinog u Virdžiniji

Pre više od 5 godina, u Barbour okrugu, Zapadna Virdžinija, Alderson Broaddus univerzitet u potpunosti biva zatvoren usled najavljenog terorističkog napada.
Osam hiljada kilometara dalje, u Evropi, nalazim se u samom centru gore pomenutih zbivanja gde se na test stavlja aplikacija, čiji sam autor i koja potencijalno može da spreči (ili bar da minimizuje) broj žrtava - i koja u datom trenutku ne radi.
Ispričaću vam priču o iluziji znanja, ekspertize, iskustva i o ceni koja se plaća kada se ta iluzija rasprši.

Nikola Svitlica
image.png

Nikola Svitlica (a.k.a TheCelavi) radi kao nezaposlen programer više od 16 godina, fokusirajući se najviše na Internet programiranje koristeći, pre svega, JavaScript i PHP. Kroz “kraće radne ekskurzije” u marketingu, bankarstvu i novinarstvu, upoznao je, pored inžinjerskog, i ekonomski aspekt poslovanja, što mu je omogućilo da govori tečno čak dva jezika, jezik programera i jezik menadžera/klijenata, dok je tokom 14 godina provedenih u visokoškolskim ustanovama naučio da sklopi i po koju složenu rečenicu na akademskom jeziku. Živi, (ne)radi i studira u Beogradu.
-----------------------------------------------------------------------------------

Levi9 IT
Levi9 IT ima dva razvojna centra u Srbiji, a više od 650 IT profesionalaca bazirano je u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu. Ove godine kompanija, čije je sedište u Amsterdarmu, proslavila je 16. rođendan, a tim neprekidno raste. Sve otvorene prilike za posao i praksu u Levi9 možete da vidite ovde.

-----------------------------------------------------------------------------------

Prethodna predavanja
Video snimke predavanja možete pogledati na na PHP Srbija YouTube kanalu, playlist-a “PHPSrbija Meetups”:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLfGr5rAHwhIIcDuwhx7vkeKFEblHsfCQe

 

Budi aktivan deo zajednice
Kažu da je glavna osobina dobrog programera, deljenje znanja sa kolegama. Ukoliko želiš da pričaš na PHP Srbija meetup-u dovoljno je da se prijaviš na mail [email protected] i mi ćemo te kontaktirati.
Takođe na isti mejl možete da nam pišete ukoliko vas zanima da nam pomognete kao sponzor.

-----------------------------------------------------------------------------------


Vidimo se :) 

  • User image
    PHP Srbija Organizer, Event Host
Dolazi 0 programera :)