08 Jun, 18h
PHPSrbija Meetup #47
Author
StartIt Centar Beograd
PHPSrbija Meetup #47
Prijavi se

Zdravo PHP Svete!
Pozivamo vas na novi PHP meetup - PHP Meetup #47 u StartIt Centaru Beograd.
Molimo vas da dođete ranije oko 17:30h i ne zaboravite da uradite RSVP!
----------------------------------------------------------------------------------
Agenda:

18:00 Keširanje. Saveznik u High Performance borbiNikola Savić
18:45 Kako radi Bitkoin?Boško Pešić

----------------------------------------------------------------------------------
Predavanja:

 

  • KupujemProdajem - Keširanje. Saveznik u High Performance borbi

KupujemProdajem opslužuje milione korisnika koji su, u proteklih 15 godina, postavili preko 140 miliona oglasa. Dnevno zabeležimo više od 800 hiljada poseta. U svakodnevnoj borbi za postizanje visokih performansi, dok brojke nastavljaju da rastu, jedan od glavnih saveznika nam je keširanje. Na ovom predavanju ćemo prezentovati kako se obezbeđuje High performance za ovako veliki i kompleksan sistem. Pričaćemo o iskustvu sa terena, šta nam je sve na raspolaganju, koje tehnike koristimo i kako to radimo.

Nikola Savić, CTO KupujemProdajem


Deo KupujemProdajem od prve linije koda. Piše kod i upravlja razvojem i održavanjem sistema, obezbeđujući da KupujemProdajem radi brzo i kvalitetno. Izdržava velike težine kako u teretani tako i u kodu.

 

  • Kako radi Bitkoin?

Kako nastaju novi Bitkoini? Kako funkcionišu transakcije i šta je to blokčejn? Šta je to rudarenje i koje ga povratne sprege kontrolišu? Kako nodovi omogućuju decentralizaciju, čuvaju privatnost i glasaju o izmenama Bitkoina? Ovo predavanje istražuje ta, i druga pitanja.

Boško Pešić


Java, PHP, Unity developer sa 17 godina iskustva. U radno vreme razvija mikroservisnu aplikaciju sa preko milion korisnika. U slobodno vreme pravi mobilne igrice i istražuje crypto.

O Sponzoru KupujemProdajem

Sa više od 20 miliona pohranjenih slika i 5,4 miliona aktivnih oglasa, preko 7.000 upita u bazu u sekundi i oko 140.000 razmenjenih poruka dnevno - KupujemProdajem je najkompleksniji tehnološki proizvod u regionu.

Preko 2,8 miliona registrovanih korisnika se svakodnevno povezuju, kupuju i prodaju, ostvarujući desetine hiljada interakcija na dnevnom nivou. Naš zadatak je da im omogućimo pouzdan i brz sistem, kao i da osluškujemo njihove potrebe i pretvaramo ih u poboljšanja, balansirajući svakodnevno stabilnost i inovaciju.

To radimo uspešno već više od 15 godina i zato rastemo iz dana u dan i predstavljamo najveću online zajednicu za kupovinu i prodaju na ovom prostoru.

Kako bismo nastavili u istom smeru, u potrazi smo za ekspertima i mladim snagama koji će ojačati tim i rado se upustiti u sve tehnološke izazove koji nas čekaju u budućnosti.

-----------------------------------------------------------------------------------
Prethodna predavanja
Video snimke predavanja možete pogledati na na PHP Srbija YouTube kanalu, playlist-a “PHPSrbija Meetups”:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLfGr5rAHwhIIcDuwhx7vkeKFEblHsfCQe

Budi aktivan deo zajednice
Ključna stvar svake zajednice je medjusobna podrška i deljenje znanja sa kolegama, uz koje napreduju i oni koji pričaju i oni koji slušaju. PHP zajednica moze da se pohvali da ima jednu od najjačih programerskih zajednica u zemlji. Ukoliko želiš da pričaš na PHP meetup-u dovoljno je da se prijaviš na mail [email protected] i mi ćemo te kontaktirati.
Takođe na isti mejl možete da nam pišete ukoliko vas zanima da nam pomognete kao sponzor.
----------------------------------------------------------------------------------

Vidimo se :)

  • User image
    PHP Srbija Organizer, Event Host
Dolazi 0 programera :)