14 Dec, 18h
PHPSrbija Meetup #48
Author
CDT HUB
PHPSrbija Meetup #48
Prijavi se

Zdravo PHP Svete!
Pozivamo vas na PHP meetup #48 na novoj lokaciji CDT Hub, Kneza Milosa 12, Beograd.
Molimo vas da dođete ranije oko 17:30h i ne zaboravite da uradite RSVP!
----------------------------------------------------------------------------------
Agenda:

18:00 Migracija legacy sistema na PHP 8 – Goran Damjanović
18:45 Pun AI potencijal sa asinhronim PHP-om Nemanja Marić

----------------------------------------------------------------------------------
Predavanja:

 

  • Migracija legacy sistema na PHP 8

KupujemProdajem je platforma sa preko milion aktivnih korisnika. Sistem je distribuiran na preko 40 servera od koga su 21 www serveri na kojima se nalazi PHP backend aplikacija. Aplikacija je razvijana od 2008. godine, prateći ‘framework and mostly component agnostic’ pristup uz diverzitet standarda kodiranja - 95% aplikacije su custom rešenja. Broj PHP komponenti je veoma mali i poslednji put su ažurirane u skladu sa PHP verzijom 7.2.4. Aplikacija trenutno obuhvata legacy deo sistema i refaktorisani deo sistema.
Zadatak je bio da ovo stanje sredimo i da prebacimo ceo kod na PHP 8.2. Veliki zadatak za ovako veliki i dugoživući sistem. Prikazaćemo neke od lekcija koje smo naučili ovom prilikom.

Goran Damjanović


Goran je jedan od najiskusnijih PHP develoepera u KupujemProdajem, zadužen za unapređenje sistema. U skladu sa svojom rolom on se najviše bavio upravo temom ove prezentacije.
Izuzetno efikasno rašćišćava stari i ne optimalni kod kao kada se probija kroz bespuća naše zemlje sa svojim planinarima.

 

  • Pun AI potencijal sa asinhronim PHP-om

Pisanje AI je postalo nasa stvarnost. Procesuiranje 10k stvari na sat sa Laravelom nije velika stvar, ali ukoliko ta jedna stvar mora da obavi jos 5 drugih, hmm... Sakupljanje podataka i procesiranje, maksimalno rastezanje aplikacije u svakom minutu a opet dostupne klijentu.. Ukoliko zelis da cujes o maksimalnoj iskoriscenosti Laravela, mikroservisa, skaliranju queue-a, NodeJS koji koristi svih 32 cpu cores na 100% a nije u loopu, Python koji bije AWS na 100%, ovo je prica za tebe.


Nemanja Marić


Senior Backend developer, član Udruženja PHP Srbija, koorganizator PHP i Laravel meetup-a. Volim da razmenjujem znanje sa drugima i da naučim nešto novo. Radnim danima porodičan čovek, vikendom pecaroš.

O Sponzoru KupujemProdajem

Sa više od 20 miliona pohranjenih slika i 5,7 miliona aktivnih oglasa, preko 7.000 upita u bazu u sekundi i oko 140.000 razmenjenih poruka dnevno - KupujemProdajem je najkompleksniji tehnološki proizvod u regionu.

Preko 3 miliona registrovanih korisnika se svakodnevno povezuju, kupuju i prodaju, ostvarujući desetine hiljada interakcija na dnevnom nivou. Naš zadatak je da im omogućimo pouzdan i brz sistem, kao i da osluškujemo njihove potrebe i pretvaramo ih u poboljšanja, balansirajući svakodnevno stabilnost i inovaciju.

To radimo uspešno već više od 15 godina i zato rastemo iz dana u dan i predstavljamo najveću online zajednicu za kupovinu i prodaju na ovom prostoru.

Kako bismo nastavili u istom smeru, u potrazi smo za ekspertima i mladim snagama koji će ojačati tim i rado se upustiti u sve tehnološke izazove koji nas čekaju u budućnosti.

 

-----------------------------------------------------------------------------------
Prethodna predavanja
Video snimke predavanja možete pogledati na na PHP Srbija YouTube kanalu, playlist-a “PHPSrbija Meetups”:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLfGr5rAHwhIIcDuwhx7vkeKFEblHsfCQe

Budi aktivan deo zajednice
Ključna stvar svake zajednice je medjusobna podrška i deljenje znanja sa kolegama, uz koje napreduju i oni koji pričaju i oni koji slušaju. PHP zajednica moze da se pohvali da ima jednu od najjačih programerskih zajednica u zemlji. Ukoliko želiš da pričaš na PHP meetup-u dovoljno je da se prijaviš na mail [email protected] i mi ćemo te kontaktirati.
Takođe na isti mejl možete da nam pišete ukoliko vas zanima da nam pomognete kao sponzor.
----------------------------------------------------------------------------------

Vidimo se :)

  • User image
    PHP Srbija Organizer, Event Host
Dolazi 0 programera :)