16 May, 18h
PHPSrbija Meetup #50
Author
CDT HUB
PHPSrbija Meetup #50
Prijavi se

Zdravo PHP Svete!
Pozivamo vas na JUBILARNI 50. PHP meetupCDT Hub, Kneza Milosa 12, Beograd.
Molimo vas da dođete ranije oko 17:30h i ne zaboravite da uradite RSVP!

----------------------------------------------------------------------------------
Agenda:
18:00 Technical debt management – Nikola Svitlica
18:45 Prava mera odgovornostiNikola Savić
----------------------------------------------------------------------------------

Predavanja:

 

Technical debt management

Pritisak menadžmenta da se smanji vreme uloženo u testiranje i dokumentovanje softvera je, na žalost, naša realnost. Za menadžment, kontrola kvaliteta je trošak koji se nastoji smanjiti na sve moguće načine. Tehnički dug se svakodnevno gomila a kao posledicu toga imamo softver koji ne može da se održava. Umesto direktne konfrontacije sa menadžmentom, možda je vreme da sarađujemo po tom pitanju kako bi obe strane bile zadovoljne? Možda je određeni nivo tehničkog duga dopustiv? Možda postoje metode i prakse koje možemo primeniti tako da postoji tehnički dug, ali nas to ne sprečava da bezbedno pustimo u petak na kraju dana novu verziju softvera u produkciju? Prezentacija, kroz primere iz prakse, predstavlja metodologiju menadžmenta tehničkog duga koja je uspešno primenjena u par navrata. Tehnički dug je umesto pritiska, kao u finansijama, resurs kojim se upravlja i ova prezentacija prikazuje jedno od rešenja i otvara diskusiju na tu temu.

Nikola Svitlica (a.k.a TheCelavi)

radi kao programer više od 25 godina, fokusirajući se najviše na Internet programiranje koristeći, pre svega, JavaScript i PHP. U slobodno vreme, piše scenario za "30 minuta developmenta", satirični "talk show" koji se bavi temama u IKT sektoru. Živi, radi i studira u Beogradu.
----------------------------------------------------------------------------------

Prava mera odgovornosti
Single Responsibility je prvi od principa koji treba da obezbede bolji dizajn softvera, a verovatno je najlakše razumeti ga. Kako njegova primena izgleda u praksi? Podelićemo iskustvo u raspodeli nadležnosti u arhitekturi KupujemProdajem PHP aplikacije.

Nikola Savić, CTO KupujemProdajem

Deo KupujemProdajem od prve linije koda. Piše kod i upravlja razvojem i održavanjem sistema, obezbeđujući da KupujemProdajem radi brzo i kvalitetno. Izdržava velike težine kako u teretani tako i u kodu.

-----------------------------------------------------------------------------------

Ovaj meetup je pomogao KupujemProdajem
Sa više od 20 miliona pohranjenih slika i 5,7 miliona aktivnih oglasa, preko 7.000 upita u bazu u sekundi i oko 140.000 razmenjenih poruka dnevno - KupujemProdajem je najkompleksniji tehnološki proizvod u regionu.
Preko 3 miliona registrovanih korisnika se svakodnevno povezuju, kupuju i prodaju, ostvarujući desetine hiljada interakcija na dnevnom nivou. Naš zadatak je da im omogućimo pouzdan i brz sistem, kao i da osluškujemo njihove potrebe i pretvaramo ih u poboljšanja, balansirajući svakodnevno stabilnost i inovaciju.
To radimo uspešno već više od 15 godina i zato rastemo iz dana u dan i predstavljamo najveću online zajednicu za kupovinu i prodaju na ovom prostoru.
Kako bismo nastavili u istom smeru, u potrazi smo za ekspertima i mladim snagama koji će ojačati tim i rado se upustiti u sve tehnološke izazove koji nas čekaju u budućnosti.

-----------------------------------------------------------------------------------
Prethodna predavanja
Video snimke predavanja možete pogledati na na PHP Srbija YouTube kanalu, playlist-a “PHPSrbija Meetups”:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLfGr5rAHwhIIcDuwhx7vkeKFEblHsfCQe

Budi aktivan deo zajednice
Ključna stvar svake zajednice je medjusobna podrška i deljenje znanja sa kolegama, uz koje napreduju i oni koji pričaju i oni koji slušaju. PHP zajednica moze da se pohvali da ima jednu od najjačih programerskih zajednica u zemlji. Ukoliko želiš da pričaš na PHP meetup-u dovoljno je da se prijaviš na mail [email protected] i mi ćemo te kontaktirati.
Takođe na isti mejl možete da nam pišete ukoliko vas zanima da nam pomognete kao sponzor.
----------------------------------------------------------------------------------
Vidimo se :)

  • User image
    PHP Srbija Organizer, Event Host
Dolazi 0 programera :)