Održano prvo okupljanje PHP programera u Srbiji
Autor: PHPSrbija Admin |
Datum:
  • # Vesti

U nedelju, 28. aprila, u Domu Omladine Beograda održano je prvo okupljanje PHP programera u Srbiji, u organizaciji Udruženja PHP Srbija, uz prisustvo skoro 300 učesnika, uglavnom programera, veb entuzijasta i ljubitelja internet tehnologija.

Nemanja Čedomirović - PHP Srbija

Okupljanje je otvorio Nemanja Čedomirović, predsednik Udruženja PHP Srbija, poželevši dobrodošlicu učesnicima. Nakon toga, usledilo je predavanje Milana Popovića iz istoimenog udruženja, koji je prisutnima podelio prezentaciju stvaranja udruženja, od prvobitnog okupljanja 11. jula 2012. godine, do njegove formalne registracije. Pored toga, Milan je predstavio rezultate ankete PHP programera u Srbiji, koja je između ostalog pokazala da ispitanici, uglavnom fakultetski obrazovani, prilikom izrade sajtova najviše vole da koriste CodeIgniter kao framework i NetBeans od razvojnih okruženja. Anketa je takođe pokazala da PHP programeri nemaju dovoljno novčanih sredstava za usavršavanje, što se ogleda u slabom prisustvu na stručnim konferencijama.

Milan Popović - PHP Srbija

Usledilo je predavanje Gorana Rakića o razvoju komponentnih biblioteka, novom trendu u PHP-u. U pitanju je format koda koji teži da omogući laku upotrebu na drugim projektima, obzirom da je ograničen na obavljanje jedne funkcije, sa fokusom na minimalnoj zavisnosti u odnosu na druge komponente.

 

Goran Rakić

Miodrag Stefanović, glavni projektant Limunda, predstavio je sistem rada Limunda i Kupinda, najpopularnijih sajtova za kupovinu i prodaju na internetu. Predavanje Miodraga je privuklo veliku pažnju i zaokruženo je velikim brojem pitanja posetilaca o konceptualnoj arhitekturi samih sistema.

 

Miodrag Stefanović

Nakon toga, Predrag Cujanović iz ManageWP i kompanije CyberNET Technology, pričao je na temu internet sigurnosti i trendovima, kao i propustima kompanija kao što su Wordpress, Yahoo! i Facebook . Predrag je ukazao na najpopularnije tehnike za napad sajtova u 2013. godini, među kojima su DDoS i SQLInjection napadi, kao i na potrebu edukacije programera o sigurnosti.

 

Predrag Cujanović

Poslednje predavanje održao je Miro Svrtan, jedan od osnivača zajednice PHP programera iz Zagreba, koji je predstavio sve popularniji PHP framework Laravel 4. Miro je prisutne uputio u osnove Laravela, predstavio njegove prednosti i mane. Mirovu prezentaciju možete pogledati na njegovom sajtu.

Miro Svrtan

Nakon predavanja, usledilo je neformalno druženje posetilaca, čime je okupljanje na taj način završeno.

Neformalno druženje posle okupljanja

Posebnu zahvalnost dugujemo pokroviteljima okupljanja, kompanijama AdriaHostEximius Solutions i međunarodnoj školi za edukaciju i informatiku IT Akademija, kao i brojnim medijskim prijateljima koji su prepoznali značaj ovog projekta.