PHP Srbija i PHP zajednica – Dve godine kasnije
Autor: Nemanja Čedomirović |
Datum:
  • # Vesti

/* Retrospektiva */

 

Prođe još jedna godina, jako uzbudljiva za PHP zajednicu u Srbiji. Ako pogledamo šta smo sve najavili i planirali za 2014-tu godinu, sa ponosom mogu da kažem da smo ispunili sva očekivanja.

Krenuli smo sa pojedinačnim predavanjima, do sada smo održali dva okupljanja na temu web sigurnosti u saradnji sa OWASP SrbijaPrvo predavanje je bilo u Mikseru, pričali smo o tome koliko je važno obratiti pažnju na sigurnost web aplikacija. Na drugom predavanju koje smo organizovali uz podršku kompanije Humanity, videli smo na konkretnim primerima kako se Infostud snalazi na polju web sigurnosti i koje tehnologije koriste da bi smanjili potencijalne neželjene upade na njihov sistem.
 

Održali smo radionicu u saradnji sa kompanijom IT Akademija. Prisutni su mogli bolje da se upoznaju sa Laravel frejmvorkom kao i približnije da vide kako radi Unit testiranje u Laravel aplikacijama.

 

Miloš Jovanov ispred Udruženja PHP Srbija održao je predavanje o Elastic Search serveru na konferenciji Tarabica 15.

 

Pokrenuli smo PHP Srbija grupu na Facebook-u koja je za kratko vreme postala jako posećena i komentarisana. Svakodnevno se vode odlične diskusije na temu PHP-a.

 

Objavili smo video materijale sa prethodnih događaja. Svi su dostupni preko zvaničnog YouTube kanala Udruženja.

 

Organizovali smo konferenciju Google Code Day u saradnji sa Google Ambasadorom za Srbiju. To je ujedno bio i prvi put javno prikazivanje Google Glass-a u Srbiji. Prisutni su između ostalog mogli da vide kako uređaj radi i kako se prave aplikacije za naočare. Konferencija je imala jako veliki odziv i naišla je na odlične pozitivne kritike.

 
1
 
 

Nakon toga po prvi put odlučili smo da krenemo sa predavanjima na engleskom jeziku. Hteli smo da konferencija bude internacionalnog tipa, i u tome smo više nego uspeli. Opredelili smo se da tema konferencije bude testiranje web aplikacija. T-Day 2014 je ujedno naša najveća konferencija do sada. Pored fantastičnih domaćih predavača imali smo i dva strana stručnjaka: Sebastijan Bergman i Mikelanđelo Van Dam.

O uspehu konferencije možda najbolje govori tekst koji je sam Mikelanđelo napisao nakon što je napustio Beograd.

 
2
 

 /* Neki novi klinci */

 

Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je PHP Srbija značajno doprinela tome da se pomalo uspavana zajednica programera u Srbiji pokrene i probudi.

 

Za sada pored nas najozbiljnije radi ekipa koja se okuplja oko WordPress zajednice. Jako mi je drago da su uspeli da dobiju licencu za prvi WordCamp u Srbiji pa vas ovom prilikom pozivam na isti.

 

Pored WP zajednice, dva zanimljiva momka pokrenula su prvi IT podcast u Srbiji. Jako zanimljive i korisne teme obrađuju u podcast formatu na sajtu IT Serbia Podcast.

 

Pored PHP pokrenula se i JS zajednica. Velika podrška za ekipu koja stoji iza JSBelgrade.

 /* PHP poslovi */

Sam PHP programski jezik u prethodne dve godine doživeo je preobražaj, izašao je iz stagnacije u kojoj je bio poslednjih godina, pa je primetan i mnogo veći procenat otvorenih PHP pozicija. Ništa drugačiji slučaj nije ni u Srbiji.

To su prepoznale neke kompanije pa su pokrenuta nekoliko web mesta na kojima mogu da se vide trenutno otvorene PHP pozicije.

StartIT ekipa pokrenula je sekciju posloviNetokracija je krenula istim putem. Kompanija Infostud je napravila novi sajt specijalizovan samo za IT poslove pod imenom Hello World.

 

/* Bili smo ovde */

 

Zajedno sa zajednicama u Srbiji i regionu posetili smo sledeće konferencije: PHP DayWebCampZGSymfony MadridWebCamp Ljubljana.

  

/* Planovi za 2015 */ 

 
U 2015. godini fokus će nam pre svega biti na kvalitetnim konferencijama iz oblasti PHP-a. Već u maju očekuje nas SOLIDay 2015 koji će okupiti fantastične svetski poznate stručnjake. Prijave su već otvorene, detalje možete videti na zvaničnom sajtu konferencije.   Takođe, ove godine ćemo uraditi najdetaljnije istraživanje o stanju PHP programera u Srbiji do sada. Prva anketa je naišla na jako dobre komentare, a rezultati su bili jako zanimljivi. Čak je inspirisan našom anketom napravljen i lep infografik.   Već sada su dogovorene odlične saradnje sa više kompanija sa kojima ćemo raditi jako zanimljive projekte ove godine ali o tome ćemo tek pisati.
 
Ove godine se vraćamo i sa tekstovima na sajtu PHP Srbija. Nikola je napisao u prethodnom periodu odlične članke na temu Zend Framework-a. Ovom prilikom pozivam sve koji žele da napišu neki stručni članak koji je u vezi sa PHP-om da se jave na [email protected].  
 
3


 
/* Novi Upravni Odbor*/

 

Kako je prošla još jedna godina, Statut nalaže da je došlo i vreme da se predstavi novi UO koji će voditi Udruženje narednih godinu dana. Novi UO za 2015. godinu je u sastavu: Aco Gagić, Aleksandar Varničić, Dušan Lukić, Milan Popović, Nenad Sparić, Slađan Nikolić, Nemanja Čedomirović, Draško Mikić, Nikola Poša, Nemanja Ognjanović.

Funkciju predsednika Udruženja nastaviće da izvršava Nemanja Čedomirović.

 
 

Srećna nam druga godišnjica :)