Meetup #2 live blog
Autor: PHPSrbija Admin |
Datum:
  • # Vesti

20.30

U toku je izvlačenje licenci za JetBrains PHP Storm. Izvlači se ukupno 5 licenci.


20.13

Kreće predavanje Luke Mužinića. On nam priča o tome kako servirati 110 miliona geotargetiranih banera sa VPS-a. Luka predstavlja primer sajta wogibtswas.at. Klijent mu je rekao jednog dana – „Znate one widgete što ste davno napravili – mi bismo to hteli da pustimo u produkciju“. Iznenađenje je bilo veće kada su se čula očekivanja u smislu broja zahteva. Stress testovi su pokazali da sistem može da podrži 7 zahteva u sekundi. Prvi korak je bio optimizovati kod.  Nakon toga rezultat je bo 8 zahteva. Nakon keširanja upita – 9. Nakon keširanja Sphinx upita – 12.  Rešenje je Nginx. Cilj je bio 45 a dobijeno je 1500 zahteva. Konačno rešenje – VPS, 4 core, 8 GB sa zanemarljivim loadom uz peak od 50-60 zahteva u sekundi. Luka je dao vrlo korisne savete kako komunicirati sa klijentima i kako naći kompromis sa njima.

 
19.41

Robert Bašić pričao Mockery-iju – frejmvorku za pisanje mockova i stub-ova.  Mnogi developeri izbegavaju da pokreću testove čak i kad postoje. Razlog tome je njihovo predugo izvršenje jer su zavisni od 3rd party servise ili upite na DB i slično. Potrebno je skratiti to vreme. Mockery se lako integriše sa PHPUnitom. Sa njim se mockovi mnogo lakše kreiraju nego sa PHPUnitom. Lako se instalira preko Composera.  Robert je predstavio na praktičnim primerima kako radi ovaj alat.

 
19.28

Rastko Vukašinović priča o radu u distribuiranim web timovima. Workflow je zasnovan na Gitu. Predavač je predstavio kako izgleda osnovno grananje u brancheve na gitu – feature branching model.  Svaki novi feature predstavlja novu granu. Rastko je opisao kako možemo koristiti Capistrano za deployment aplikacija.

 
18.34

Srđan Vranac priča o Vagrantu – tehnologiji bez koje ne može da zamisli svoj programerski život. Neverovatnu frustraciju i duševni bol mu donosi rečenica – „Works on my machine“. Rešenje problema je u korišćenju virtuelnih mašina. 2010. godine se pojavljuje Vagrant. Vagrant je jednostavan, mali ruby script. Svaki član tima deli istu konfiguraciju na vrlo jednostavan način. Predavač je upoznao programere sa osnovnim podešavanjima Vagaranta. Vranac snažno preporučuje svakom developeru da koristi Vagrant bez obzira na veličinu tim u kom radi.

 

 
18.10

Ilija Studen nam danas priča o projektu manageprojects.com. Predavanje nosi simpatičan način – Meet the Corleones. Predavač objašnjava arhitekturu sistema. U produkciji se koristi Apache, PHP 5.4+APC+memcached. PHP 5.5 + OPcache se još uvek testira. Što se tiče baza podataka koristi se MySQL 5.6.10 – Master/Slave sa odloženom sinhronizacijom.

 
17.34

Kreće i prvi predavač Đorđe Ungar iz deviantART-a – najveće zajednice na svetu. Predavač je upoznao korisnike sa svojom kompanijom. deviantART ima preko 30 miliona korisnika, 250 miliona devijacija (radova), 80 novih devijacija svaki dan. Pre godinu dana sistem je podržavalo 250 servera – 1/3 web serveri, 1/3 db serveri, 1/5 file serveri – ostatak memcached, search itd… Peak ka serveru je 1800 zahteva u sekundi. Ceo kod sadrži oko 2 miliona linija koda. Predavač nas je upoznao sa tehnologijama koje se koriste u sistemu. Sve tehnoogije su homegrown.

 
17.12

Nemanja Čedomirović najvljuje događaj. PHP meetup je prerastao svoj naziv – postao je prava konferencija. I danas u Novom Sadu je oko 250 ljudi. Velika zahvalnost sponzorima Media In Limited i Toptal.

 
17.04

Atmosfera se polako zagreva – programeri pristižu. Organizatori i predavači se pripremaju

 
16.34

Drugi PHP Meetup uskoro počinje. Sva dešavanja možete pratiti na ovom blogu. Sala je prepuna programera