Utisci sa ZgPHP Meetup konferencije 2013
Autor: Tihomir Opačić |
Datum:
  • # Konferencije

14. septembra 2013 održana je ZgPHP Meetup konferencija povodom druge godišnjice ZgPHP Meetup-a. Na poziv ZgPHP-a prisustvovali smo događaju kao gosti i kao predavači. Konferencija je bila potpuni uspeh, kako po pitanju jako dobre organizacije, tako i po pitanju odličnog odziva. Kako je neko od prisutnih učesnika primetio, ZgPHP Meetup konferencija je po definiciji daleko premašila okvire grada Zagreba i zajednice lokalnih programera koju okuplja na redovnim meetup skupovima. U Zagrebu je te subote, pored reklo bi se pedesetak zagrepčana, bilo prisutno više desetina kolega iz Dalmacije, Beograda i Novog Sada što je konferenciji svakako dalo regionalni karakter.

Konferenciju je regionalnom učinio i izbor predavača koji su takođe stigli iz navedenih regiona. Predavanja su bila dovoljno raznovrsna i zanimljiva, osvrćući se i na teme koje nisu vezane za PHP programski jezik, ali koje indirektno svakako imaju dodirnih tačaka sa ovim najtraženijim programskim jezikom.

Miodrag Stefanović je otvorio konferenciju predavanjem o arhitekturi high/performance PHP aplikacija. Prikazani model jedne ovakve aplikacije je Limundo/Kupindo servis koji dnevno poseti do 300 000 posetilaca koji pregledaju oko 10 miliona stranica. Prezentacija je na lep način prikazala kompleksan splet pažljivo odabranih tehnologija koje čine sistem zasnovan na PHP-u. Verujem da je prezentacija, koja je dosta iskreno ukazala na sve kvalitete, ujedno i neke delove sistema na čijem poboljšanju se i dalje radi, veoma dobro došla kolegama koji razvijaju slične velike sisteme. Ostalima je pružila uvid u izazove sa kojima se Limundo tim svakodnevno susreće na projektu kalibra koji je redak za domaće tržište.

Andrej Boboš je nastavio na sličnu temu: High Scalability aplikacija. Na primeru aplikacije koju je izradio splitski Socialbrando, koji je krajem prošle godine preuzet od strane češkog Socialbakers-a, videli smo kako se njihov tim borio sa zaista neuobičajenim problemima. Naime, platforma prikuplja podatke o prikazivanju oglasa klijenata na Facebook-u. Ovi podaci nisu dostupni javno svima, već samo agencijama koje apliciraju i dobiju dozvolu za pristup zatvorenom Facebook API-ju. Obim podataka i način na koji ih API isporučuje je iznenadio Socialbrando tim. Andrej nas je upoznao sa načinom na koji su se izborili sa nepredviđenim problemima preuzimanja, a zatim i obrade ogromne količine statističkih podataka.

Dvojica govornika su zatim učestvovali kratkoj panel diskusiji na temu high performance/scalability aplikacija. Posebno interesanto je bilo čuti na koji način je postavljena redundansna infrastruktura za sistem pretrage, gde se svi indeksi čuvaju na više servera pa sistem nesmetano nastavlja sa radom čak i u slučaju otkazivanja jednog od servera.

Ivan Habunek, kolega zavidnog znanja, inače domaćin organizator, je govorio o Continuous Integration platformi Travis CI. Poput popularnog Github-a, Travis je besplatan servis ukoliko ga koristite za Open Source projekat, a dostupan je i za privatne projekte. Testovi su u zadnje vreme vruća tema PHP zajednice kako u svetu, tako i kod nas, te ne bih dublje ulazio u značaj i pogodnosti ovakvog načina razvoja aplikacija. Ukoliko primenite TDD pristup u razvoju vašeg projekta, Travis CI je rešenje koje će pokrenuti sve vaše testove automatski nakon svakog slanja izmenjenih fajlova u odabrani repozitorijum, i obavestiti vas da li je test prošao ili nije. Ivan nam je kroz prezentaciju pokazao da je setup servisa vrlo jednostavan i da nema ni jednog razloga da ne koristimo ovu besplatnu pogodnost za naše Open Source projekte.

Moja malenkost, Tihomir Opačić iz beogradskog Orange Hill-a, član Udruženja PHP Srbija, je pričao o razvoju Laravel4 paketa. Prezentacija je bila usmerena na značaj i prednosti načina razvoja koji podrazumeva obuhvatanje određenih, usko specifičnih delova PHP-based projekta u pakete (packages). Ovakvi paketi zatim mogu vrlo lako biti upotrebljeni za bilo koji drugi PHP projekat. Bitno je napomenuti da velik broj paketa već postoji dostupan preko Packagist repozitorijuma, te da je većina paketa agnostična po pitanju PHP frameworka, što znači da će raditi kao deo bilo koje PHP aplikacije.

1272608_593326970705177_1974056369_o

Antonio Perić - Mažar je govorio o Sylius E-commerce platformi izgrađenoj na Symfony2 frameworku. Splitski Studio Locastic se odvažio da koristi ovu platformu koja još uvek nema stabilnu verziju za komercijalni projekat na kome rade, i po njegovim rečima, nisu se pokajali. Sylius ima jako dobro podršku open source zajednice. Moj utisak je da definitivno postoji prostor na tržištu PHP-based aplikacija zasnovane na frameworks koji koriste cutting edge PHP features (Symfony2, Laravel), i koji nude daleko udobnije i kvalitetnije radno okruženje programerima od tradicionalnih, konzervativnijih okruženja poput Zend Framework-a (specifično verzije 1 na kojoj je i dalje zasnovan popularni Magento Ecommerce) i Code Igniter-a. Zato se usuđujem da predvidim Sylius-u svetlu budućnost i zahvaljujem Antoniu na kvalitetnoj prezentaciji.

Još jedan član Udruženja PHP Srbija, Milan Popović je predstavio data structure server Redis. Poznatiji kao napredan key-value storage sistem, Redis ispod haube krije mnogo više od onoga što prosečan programer zna o njemu. Milan nam je skrenuo pažnju na karakteristike ovog izvrsnog sistema koje svakako daju inspiraciju za neki od narednih projekata u kome je storage sistem ovog tipa potreban. Miodrag je ranije predstavljajući Limundo sistem dao uvertiru jako korisnim informacijama koje nam je Milan pružio, i sa velikom pažnjom je ispratio ovo predavanje.

 

841145_593326967371844_566081244_o

 

Maja Bilić nam je predavanjem "Zgode i nezgode žena u IT industriji" skrenula pažnju na položaj žena koje se, na žalost, retko sreću u IT firmama. Sama tema provocira na iznošenje ličnog stava pa je diskusija po završenom predavanju bila dugotrajna, zanimljiva i na momente burna. Opšti utisak je da se lepšem polu ne poklanja dovoljno poverenja kada su u pitanju IT poslovi, što je u neku ruku i očekivano u zanimanjima koja zahtevaju dosta odricanja u privatnom životu, pogotovo u podnebljima poput našeg koja, pored aktuelne tranzicije društva, tradicionalno neguju patrijarhalni način vaspitanja.

Srđan Vranac nas je u zanimljivom izlaganju "Vagrant i Puppet, što će mi sad to" uveo u svet virtualnih mašina današnjice. Velika vrednost ovog predavanja je što je, osim osnovnih informacija o Vagrant-u dao i informacije iz prve ruke, odnosno, "best practice workflow". Iako dosta jednostavnije nego ranije, podizanje virtualnih mašina i dalje nije trivijalan posao. Međutim, za razvoj onih aplikacija za koje je jako bitno simuliranje produkcionog okruženja, Vagrant je pravi izbor. Sigurno je jako korisna alatka i u firmama sa velikim brojem zaposlenih, koje insistiraju na identičnom razvojnom okruženju za sve developere, a dovoljno je jednostavna da po potrebi može biti instalirana i na računarima ne-tehničkog osoblja.

Miro Svrtan je zatvorio konferenciju osvrtom na rad ZgPHP Meetup-a. Osvrnuo se i na položaj programera u Hrvatskoj i regionu, te apelovao na sve kolege da učestvuju u izgradnji zajednice programera radi širenja znanja i sticanja iskustva.

Pozivu se svakako pridružujem i ja ispred Udruženja PHP programera Srbije, i ovom prilikom još jednom zahvaljujem organizatorima na odličnoj organizaciji.