PHP renesansa u službi startapa
Autor: Nemanja Čedomirović |
Datum:
  • # Vesti

Sa zadovoljstvom najavljujem prvi u nizu događaja u saradnji sa StartIT i ITSerbia podcast ekipom. Pokušaćemo da na malo drugačiji način i iz drugačijeg ugla nego do sada objasnimo zašto je PHP dobar ili zašto pak nije. Vidimo se 20-og aprila od 18h u Domu omladine.

Izbor prave tehnologije za startap ponekad može biti ključan za poslovni uspeh i sudbinu mlade tehnološke kompanije. PHP je jedna od najpopularnijih tehnologija za pravljenje veb aplikacija i mnogi startapi su svoje proizvode bazirali upravo na njoj. Da li je dobra ili ne, i zašto, za tvoj naredni poduhvat?

To je opšte pitanje koje ćemo razmatrati na ovom mitapu kroz tri prezentacije, sa zajedničkom željom naše dve organizacije da proširimo svest o startapima među tehnološkom zajednicom, kao i važnost razmišljanja o optimalnim tehnologijama za uspešnost biznisa među ne-tehničkim osnivačima.

 

PHP kao pravi alat za startape

milan-popovic

PHP naravno ne bi postao toliko popularan da u velikom broju nije bio najbolji alat za datu situaciju. O tome za koje vrste startape je PHP pravi alat i zašto će nam pričati Milan Popović.

PHP je prošao kroz svojevrsnu renesansu u poslednjih nekoliko godina sa pojavom niza praktičnih alata (poput Composera), zrelih frejmvorka (Laravel) i standarda (PSR). Ako želite da čujete koje su sve prednosti PHP-a kao tehnologije za startape koji se pokreću ovih dana i u ovom delu sveta (te koja su mu ograničenja) — ne propustite ovu prezentaciju.

 

Uloga PHP-a u big data startapima

rastko

PHP je vrlo raznovrsna tehnologija što je bio jedan od razloga zašto je Vast, jedna od prvih globalno uspešnih tehnoloških kompanija koje su potekle iz Srbije izabrao baš nju za svoje proizvode. Vastov glavni proizvod su vertikalni pretraživači (automobili, nekretnine, putovanja) čiju srž činebig data algoritmi za analizu i pretragu.

O njihovom dugogodišnjem iskustvu sa PHP-om, sa fokusom na primere njegovog korišćenja za servisne aplikacije, će nam pričati Rastko Vukašinović. On će će se osvrnuti i na njihovo skorašnje prebacivanje velikog dela proizvoda na Node.js i faktorima koji su uticali na izbor ovog dodatnog alata. Na kraju će napraviti analizu prednosti i mana PHP-a za startape kroz prizmu celokupnog iskustva Vasta.

 

Prednosti i mane pravljenja sopstvenih alata u startapu

ilija

A51 je još jedna domaća kompanija koja je odavno (u internet godinama bar) uspešna na globalnom tržištu sa Active Collab, svojim proizvodom za upravljanje projektima.

Tokom skoro deset godina rada ova ekipa je razvila niz sopstvenih alata i biblioteka, od samog PHP frejmvorka na kome je AC zasnovan, preko sistema za izdavanje licenci, upravljanje cloud instancama, CMS-a, foruma, podrške… Ako je PHP poznat po nečemu onda je to veliki broj gotovih komponenata koje možete koristiti u svojim projektima koji, po pravilu, mogu ubrzati vaš rad. Na prezentaciji Ilije Studena ćemo čuti zašto su izabrali da motaju svoja rešenja, odnosno kako vide optimalan “balans između pragmatičnosti i NIH sindroma”.

Piće, druženje i registracija

Nakon prezentacija ćemo na istoj lokaciji organizovati upoznavanje i druženje učesnika uz otvoreni šank. Da biste se prijavili na ovaj (besplatan) događaj popunite ovu formu: